We zijn nóg een keer op bezoek in Dordrecht. Vera Andreas van Toko Y-von in Dordrecht en stadgenoot en chefkok Cees Timmerman van DeliCees (en sinds kort een nieuw restaurant La Cebolla) praten met host Petra Possel over Indisch eten, opgroeien in gezinnen waar geen weelde heerst, vriendschappen en je onderscheiden in je vak. En iedereen had in die tijd een afro-kapsel, behalve Cees.
Cees Timmerman – cuisinier en ondernemer – heeft net de deuren geopend van restaurant La Cebolla. Het mag van Cees en zijn vrouw Ester Weber niet een ode aan de ui heten maar onder ons gezegd: dat is het natuurlijk wel. Na een leven lang koken op steeds hoger niveau werd het tijd voor ‘gewoon lekker eten’ waarbij de inspiratiebronnen te vinden zijn in Zuid-Europese landen. Cees citeert Marco Pierre White: at the end of the day it’s just food, isn’t it? De rechterhand van Cees – keukenchef Linda Wolst – werkt ondertussen hard om alles op het bord te brengen wat door Cees wordt besproken en aan tafel wordt geproefd.
Dochter uit een Indisch ondernemersgezin Vera Andreas is eigenaar van toko Y-von die al meer dan vijftig jaar in Dordrecht bestaat. De eerste jaren van het bedrijf zijn haar zeer dierbaar, lief en leed werden gedeeld met de familie.Tante Mien en oma kwamen natuurlijk mee.
In 1962 kwam Vera uit Nieuw-Guinea in Dordrecht, in een pension. Het eten viel niet in de smaak: andijvie met aardappels. Veel Indische mensen gingen stiekem op hun kamertje toch Indisch koken. Nu zet Vera zich in om de Indische identiteit en cultuur met een jongere generatie te delen. Cees kwam als jong ventje in de eerste klas van de lagere school bij Vera’s familie over de vloer. Hij wist niet meer dan van bruine bonen en patat en keek zijn ogen uit!
Keukenprins Pieter heeft het vandaag zowaar gemakkelijk: een beetje atjar (Indisch tafelzuur) en de rest komt in hoog tempo op tafel door het werk van Cees Timmerman die een compleet diner geïnspireerd op de uienfamilie serveert. En nee, dat is nog niet genoeg want hartsvriendin Vera Andreas brengt ook allerlei lekkers mee uit haar toko. Cees knabbelt ondertussen zwaar nostalgisch op een stukje krokant gebakken rijst. “Kerak”, zo klinkt het en zo heet het! Niet zomaar rijst: de aangekoekte rijst uit de stomer die eerst op de verwarming van de jaren-70 flat te drogen werd gelegd en daarna knapperig in de olie werd gebakken. Dat gaat nu wel anders…
Met dank aan onze Culinaire Vriend: Hofweb.nl
Wil je Culinaire Vriend worden? Mail dan met adverteren@smakelijkpodcast.nl